ارتودنسی پیشگیری

 

ارتودنسی پیشگیری

ارتودنسی علاوه بر این که درمانی اصلاحی است، یک روش پیشگیری برای نامنظمی دندانها نیز محسوب می‌شود و برای جلوگیری از نامرتب و کج شدن یا به‌هم فشردگی دندان‌ها و به هم ریختگی دندان به کار برده می‌شود. در حقیقت برخی کودکان با بهره‌گیری از ارتودنسی پیشگیری از نیاز به درمان‌های بسیار تهاجمی‌تر بعدی رهایی می‌یابند. در فک کودکان پس از تکمیل ارتودنسی پیشگیری فضای کافی جهت رویش دندان‌های دائمی ایجاد می‌شود، همچنین مراقبت های ارتودنسی بعد از درمان از اهمیت بالایی برخوردار است. در حالت ایده‌آل، دندان‌های فک بالایی و پایینی اصطلاحا جفت هستند به این معنا که دندان‌های فک بالا در حالت بسته‌ی فک‌ها، دقیقا بالای دندان‌های فک پایین هستند و نسبت به آن ها عقب یا جلوتر نیستند. با این حال در مواردی دندان‌های فک پایین جلوتر از دندان‌های فک بالا قرار می‌گیرند که به این حالت آندربایت گفته می‌شود. مشکل اندربایت در حال حاضر مشکلی شایع در بین کودکان و بزرگسالان است. مشکل آندربایت موجب می‌شود که والدین نسبت به سلامت دندان‌های کودک خود بسیار نگران شوند. اما در این مورد زیاد جای نگرانی نیست چرا که در اغلب موارد این مشکل به خودی خود برطرف می‌شود. اما در صورتی که با گذشت زمان این حالت برطرف نشود، لازم است که علت بروز این مشکل تشخیص داده شده و روش‌های درمانی ممکن مورد بررسی قرار گیرند.درمان مشکل آندربایت نه تنها برای حفظ سلامت دندان‌ها لازم است بلکه می‌تواند برای حفظ اعتماد به نفس شما و مثبت بودن تصوری که از ظاهر خود دارید، ضروری باشد.

 

 
 
 

موارد نیازبه ارتودنسی پیشگیری

  • زود یا دیر افتادن دندان‌های شیری (افتادن دندان‌های شیری معمولاً از ۵ سالگی آغاز می‌شود و تمام دندان‌های دائمی تا سن ۱۳ سالگی درمی‌آید.)
  • دشواری در جویدن و یا روی هم قرار دادن دندان‌ها و گاز زدن
  • تنفس از راه دهان
  • مکیدن انگشت شست پس از ۵ سالگی
  • اختلال‌های گفتاری
  • بیرون زدن دندان‌ها (دندان‌های بالا و پایین از یکدیگر دور می‌شوند.)
  • دندان‌ها به شیوه طبیعی و معمول روی یکدیگر قرار نمی‌گیرند یا این که کوچکترین تماسی با هم ندارند.
  • جابجا شدن فک هنگام باز کردن یا بستن دهان (کراس بایت)
  • به‌هم فشردگی دندان‌های پیشین در سن ۷ یا ۸ سالگی
 
 

دلایل مشکلات ارتودنسی کودکان و نیاز یه ارتودنسی پیشگیری

مشکل‌های ارتودنسی بزرگسالان و کودکان مانند به‌هم فشردگی دندان‌ها، فضای بیش از حد بین دندان‌ها، اختلال در رشد فک، بیرون زدن و جلو بودن دندان‌ها و مشکل بایت گاهی ارثی است و گاهی پیامد آسیب دیدن دهان، زود یا دیر افتادن دندان‌های شیری یا عادت مکیدن انگشت شست است. تمام دندان‌های شیری اکثر کودکان معمولاً پیش از سن ۱۳ سالگی می‌افتد و استخوان‌های فک پیش از پایان دوره نوجوانی و آغاز دهه دوم زندگی محکم و رشدشان متوقف می‌شود. ارتودنسی دندان‌های بزرگسالان معمولاً زمان بیشتری می‌برد و گاهی کشیدن دندان برای ارتودنسی یا جراحی دهان و دندان و فک ضرورت می‌یابد. اما اگر درمان ارتودنسی پیشگیری در سنین کودکی آغاز شود، نیازی به انجام ارتودنسی در سن بالا و در دوره بزرگسالی نخواهد بود و احتمال ضرورت یافتن کشیدن دندان یا جراحی بسیار ناچیز یا حتی صفر خواهد بود. اگر کودک در سنین ۷ تا ۸ سالگی است و نشانه‌هایی از لزوم انجام ارتودنسی وجود دارد یا این که پزشک خانواده توصیه به مراجعه به متخصص ارتودنسی کرده است، با همکاران ما در کلینیک ایران ارتودنسی تماس بگیرید تا وقت مشاوره‌ای را برایتان تنظیم کنند. متخصصین ما ابتدا معاینه اولیه‌ را انجام می‌دهند و سپس با شما در مورد بهترین اقدام‌های ممکن برای ایجاد لبخندی زیبا و رویایی در چهره کودک دلبندتان و مراقبت های بعد از ارتودنسی به گفتگو می‌نشینند.

 
 

پرکاربردترین روش‌های ارتودنسی پیشگیری عبارت‌اند از:

فضا نگهدارنده

دندان‌های شیری دندان‌های دائمی را به سمت موقعیت‌شان هدایت می‌کنند؛ بنابراین اگر دندان‌های شیری در اثر سانحه یا بیماری دهان و دندان زودتر از موعد بیافتد، باید از فضا نگهدارنده استفاده کرد. اگر فضا حفظ نشود، دیگر دندان‌های کناری به سمت این فضای خالی حرکت می‌کنند و اجازه نمی‌دهند دندان‌های دائمی دربیایند یا این که پس از رویش دندان مشکل به‌هم فشردگی و یا نامرتب بودن ایجاد می‌شود. با استفاده از مراقبت های ارتودنسی و همین وسیله ساده‌ می‌توان ماه‌ها درمان آتی ارتودنسی کودک را کوتاه‌تر کرد.

هدایت رویش دندان

چنانچه درمان هنگام رویش دندان‌های دائمی پیشین، حدود ۶ سالگی، شروع شود، می‌توان از بروز مشکل به‌هم فشردگی جلوگیری کرد. برای این منظور باید فضای بیشتری برای دندان‌ها ایجاد شود تا نظم طبیعی دندان‌ها برقرار شود. پزشک با توجه به بررسی فضای موجود تشخیص می‌دهد که آیا بهره‌گیری از این روش پیشگیری لازم است یا خیر.

کشیدن زودهنگام دندان

دندان‌های شیری گاهی در زمان مناسب نمی‌افتند یا این که اگر مداخله صورت نگیرد، همچنان در جای خود باقی می‌مانند. در چنین مواردی ممکن است به دلیل باقی ماندن دندان‌های شیری در جای خود، دندان‌های دائمی در محل نامناسبی بروید. در این صورت یگانه راه حل کشیدن دندان شیری است تا دندان جدید بتواند بدون مشکل در جای مناسب و با در اختیار داشتن فضای کافی بروید.

مکیدن انگشت شست

مکیدن شدید و مداوم انگشت شست باعث می‌شود فک یا دندان‌های بالایی رو به جلو حرکت کند و مشکل اور بایت به وجود بیاید که برطرف کردن آن به درمان ارتودنسی(سیم کشی دندان)گسترده نیاز دارد. با استفاده از لوازم مخصوص می‌توان از مکیدن انگشت شست و به تبع آن درمان پرهزینه ارتودنسی جلوگیری کرد.

 
 

مزایای درمان ارتودنسی پیشگیری

درمان کودکان مبتلا به مشکلات ارتودنسی بین سنین ۴ تا ۱۱ سالگی می‌تواند از بروز مشکلات شدیدتر در طول سال‌های نوجوانی جلوگیری کند. درمان کودکان در این سنین از این جهت مطلوب است که دندان‌ها و اسکلت آنها همچنان در حال رشد می‌باشد. درمان فاصله غیر یکنواخت بین دندان‌ها، کراس‌بایت و سایر مسائل غیر طبیعی در صورتی که زود هنگام انجام شود اغلب برای کودک راحت‌تر می‌باشد.

درمان زودهنگام ارتودنسی به کودکانی که به آن نیاز دارند به طرق زیر کمک می‌کند:

  1. افزایش اعتماد بنفس با داشتن لبخندی جذاب‌تر
  2. ایجاد دندان‌هایی که به دلیل آسان‌تر تمیز شدن، سالم‌تر باقی می‌مانند.
  3. کم شدن نگرانی برای استفاده از سیم‌کشی دندان و دستگاه‌های دردناک ارتودنسی در طول‌سال‌های نوجوانی